ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ LSMU - ΚΑΟΥΝΑΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Σπουδάστε Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Κτηνιατρική στο Πανεπιστήμιο ιατρικών σπουδών LSMU στο Κάουνας της Λιθουανίας

Αντιπρόσωποι Πανεπιστημίου LSMU

Εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι πανεπιστημίου Lithuanian University of Health Sciences στην Κύπρο για ιατρικές σπουδές στο εξωτερικό

The Lithuanian University of Health Sciences (LSMU)

Το Λιθουανικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας (Lithuanian University of Health Sciences) προέρχεται από την συγχώνευση του Ιατρικού Πανεπιστημίου Κάουνας με την Λιθουανική Ακαδημία Κτηνιατρικής το 2010. Τώρα το LSMU είναι το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο για Ιατρικές σπουδές στη Λιθουανία και σε όλη τη Βαλτική.

Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1919 προσφέροντας ιατρικές σπουδές ενώ σήμερα διεκδικεί επάξια τον τίτλο του μεγαλύτερου πανεπιστήμιου της χώρας προσφέροντας Πανεπιστημιακά πτυχία (22 συνολικά σε 10 επιστημονικά πεδία), εκπαίδευση και επιστημονική έρευνα στο τομέα των βιοεπιστημών.

Το Πανεπιστήμιο αποτελείται από 7 συνολικά σχολές, ήτοι, Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Κτηνιατρική, Νοσηλευτική, Δημόσια Υγεία, Τεχνολογία Κτηνοτροφίας, 4 ερευνητικά ινστιτούτα, καθώς και 2 Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία με 10 τμήματα. Τα προγράμματα διδασκαλίας πραγματοποιούνται από περισσότερους από 1.000 υψηλά ειδικευμένους ακαδημαϊκούς με 6.200 φοιτητές από 36 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι στην πλειονότητα τους προέρχονται από Σουηδία, Γερμανία, Ισραήλ, Ισπανία. Ήδη στο πανεπιστήμιο μας, φοιτούν τα τελευταία χρόνια και Κύπριοι φοιτητές ορισμένοι εκ των οποίων έχουν αποφοιτήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από το πανεπιστήμιο LSMU έχουν αποφοιτήσει σημαντικές προσωπικότητες της ιατρικής επιστήμης, όπως ο σημερινός Διευθυντής του γνωστού παιδιατρικού νοσοκομείου Schneider στο Ισραήλ.

Εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο

Η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο μας προϋποθέτει επιτυχία σε εξετάσεις τύπου multiple choice στα μαθήματα της Χημείας και Βιολογίας, οι οποίες σε περίπτωση που υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός ενδιαφερομένων, μπορούν να πραγματοποιηθούν και στην Κύπρο. Εναλλακτικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακαθήσουν σε εξετάσεις στο γειτονικό Ισραήλ ή στη ΛιθουανίαΟι εξετάσεις περιλαμβάνουν 30 ερωτήσεις σε έκαστο από τα προαναφερόμενα μαθήματα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανακοινώνονται ευθύς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης. Εξαίρεση από τις εξετάσεις εισδοχής μπορεί να τύχουν οι υποψήφιοι που παρουσιάσουν A Levels‘ Certificate Grade A, A or A, B σε Βιολογία και Χημεία αντίστοιχα. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με τελευταία ημερομηνία εξετάσεων την 1 Ιουλίου.

Λίγα λόγια για το Κάουνας

Το γραφικό Κάουνας είναι χτισμένο στη μέση μιας πεδιάδας, που περιβάλλεται από δάση στη συμβολή των ποταμών Nemunas και Neris.

Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, όταν και χτίσθηκε το πρώτο και μεγαλύτερο αμυντικό κάστρο της εποχής στη χώρα.

Την περίοδο 1920 -1940 ήταν η προσωρινή πρωτεύουσα της Λιθουανίας και τότε χτίστηκε ο κεντρικός δρόμος Laisves, που μέχρι σήμερα αποτελεί το μοναδικό πεζόδρομο όπου απαγορεύεται το κάπνισμα. Στην πόλη βρίσκεται και η έδρα της ομάδας μπάσκετ Ζαλγκίρις, από τις γνωστότερες της Ευρώπης.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την εκκλησία της Αγίας Γερτρούδης, το κάστρο του Κάουνας όπου πραγματοποιείται το ετήσιο φεστιβάλ οπερέτας και το δημαρχείο που είναι γνωστό με το όνομα «Λευκός κύκνος». Στο Μουσείο του Διαβόλου θα δει κανείς από κοντά τη συλλογή από ειδώλια του διαβόλου και δαιμόνων.

Στην παλιά πόλη ο επισκέπτης θα ανακαλύψει την πολιτισμική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης, ενώ φτάνοντας με τελεφερίκ στον λόφο Aleksotas θα θαυμάσει την πανοραμική θέα του Κάουνας. Στο μοναστήρι Pazaislis που αποτελεί το μαργαριτάρι της μπαρόκ αρχιτεκτονικής της χώρας, πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι διεθνές φεστιβάλ κλασικής μουσικής.

Παράλληλα, κάθε χρόνο φιλοξενείται το διεθνές φεστιβάλ τζαζ, ενώ σε κοντινή απόσταση από το μουσείο M.K.Čiurlionis βρίσκεται το συμβολικό άγαλμα της ελευθερίας, προς τιμήν όσων έχασαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία της Λιθουανίας.

Λόγω του αριθμού των πανεπιστημιακών σχολών, το Κάουνας προσελκίζει και φιλοξενεί σημαντικό αριθμό φοιτητών. Η πόλη διαθέτει άριστη και συνεχή συγκοινωνία, μεγάλο αριθμό χώρων ψυχαγωγίας (καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ) καθώς και μεγάλα εμπορικά κέντρα όπως το εμπορικό κέντρο AKROPOLIS.